wagenpark-6049 banner
AANHANGWAGEN
Praktijkopleiding rijbewijs-BE

Wanneer je achter een personen- of bestelauto een aanhangwagen wilt voortbewegen, is het rijbewijs-B meestal niet voldoende. In dit geval is een rijbewijs-BE vereist. Verkeersschool de Jong biedt hiervoor een complete BE-rijopleiding aan. Deze opleiding is mogelijk in 2 dagdelen of 1 dag.

Complete BE-rijopleiding

Deze rijopleiding is op verschillende manieren in te plannen. Wij adviseren je om de 7 lesuren in twee keer te verdelen, aangezien de kans van slagen dan veel hoger ligt. Bedenk maar eens hoe intensief 7 lesuren achter elkaar kunnen zijn, waardoor je mogelijk minder gefocust bent op het examen. De praktijk leert, dat door de BE-opleiding te spreiden over 2 dagen, de kans op slagen aanzienlijker hoger ligt. Wil je liever toch op 1 dag de BE-opleiding doen? Of de complete BE-opleiding anders indelen? Informeer dan even naar de mogelijkheden.

Regels voor een rijbewijs-BE

De toegestane maximum massa van de aanhangwagen of oplegger mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Hierbij gelden 2 eisen:

  • Met de toegestane maximum massa die wordt overgedragen mag de personenauto niet zwaarder worden dan 3.500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van de personenauto (wat de personenauto volgens het kentekenbewijs mag wegen) – de massa in rijklare toestand van de personenauto (hoeveel de personenauto werkelijk weegt wanneer je erin zit en de oplegger of middenasaanhangwagen trekt) is een bepaald gewicht. De toegestane maximum massa die wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
  • De toegestane maximum massa op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Het gaat hier om de toegestane maximum massa die niet op de personenauto wordt overgedragen.

Overschrijd je met jouw voertuig met oplegger of middenasaanhangwagen deze eisen? Dan moet je in veel gevallen in bezit zijn van een rijbewijs-C1E.